Снимка: БулфотоД-р Антония Първанова засипа с безпощадна критика управляващите. Тя смята,

...
Снимка: БулфотоД-р Антония Първанова засипа с безпощадна критика управляващите. Тя смята,
Коментари Харесай

Д-р Антония Първанова: Спешна помощ е безпомощна, болниците се задъхват

Снимка: Булфото

Д-р Антония Първанова засипа с безпощадна рецензия ръководещите. Тя счита, че те действат некадърно в борбата с разпространяването на ковид.

Български лекари, които имат друго от формалното мнение за разпространяването на Ковид 19 и ограниченията против болестта, през днешния ден оповестиха, че основават собствен български лекарски алианс. В него са експерти като доцент доктор Ат. Мангъров, доктор Георги Тодоров, доктор Трифон Вълков, доц.Чорбанов и мн.др.. Сред медиците - учредители е д-р Антония Първанова, която потърсих за коментар. Тя е известен доктор и експерт по публично здраве и здравен мениджмънт, беше народен представител два мандата от Национална движение „Симеон Втори" в 39-ото и 40-ото Народно сбрание. През 2009 година беше определена за  евродепутат. Д-р Първанова е създател в Европейското законодателство за отбрана правата на пациентите. Питам я - какво постанова основаването на алианс на лекарите с друго мнение у нас. Също по този начин, какво не утвърждават измежду ограниченията, които управляващите постановат за ограничение на болестта и не се ли опасяват лекарите от алианса от обществения линч на тълпата. Припомням, че преди дни бе пусната подправената вест, че доцент Мангъров е бил атакуван от жена на улицата и ударен от нея. Той обаче изрично отхвърли и сподели, че това е неистина, написа Novini.bg.

" Създаването на нашия алианс бе наложено от обстоятелството, че след 8 месеца, през които ни беше обяснявано по какъв начин, в случай че съблюдаваме някакви ограничения, които прочее не почиват на научно потвърдени проучвания, само че ние трябваше да сме подготвени и системата да е готова като стартира есенно-зимният сезон и се насложат и заболявия от грип и др.вируси, опазването на здравето да реагира съответно. Обаче виждаме единствено безпорядък. В него са потънали пациентите, медиците, личния състав, стопанската система и всичко останало. Тази какафония не се ръководи нито със наказания, нито с санкции.

Виждаме резултатите от некомпетентната самоувереност,

която управлява опазването на здравето и след 8 месеца мотаене всичко лъсна - Спешна помощ е безпомощна, общопрактикуващите лекари се разболяват, РЗИ-тата са в неспособност, лечебните заведения се задъхват и така нататък Никой не е в положение да изясни за какво болните не могат да стигнат до съществуващите кревати в здравните заведения. Въобще настана цялостен безпорядък в системата на опазването на здравето и виновност по тази причина носят всички тези, които постановат половинчати ограничения.

Ние в никакъв случай не сме отричали съществуването на болестта,

само че това, което съм твърдяла постоянно е, че ограниченията против нея не са съответни. Защото, хората бяха плашени от избрани медици и политици. Вместо да се направи огромна разяснителна акция, която да докара до доверие. То обаче не се гради с нелогични ограничения като примерно масите в заведенията да се поставят на по 2 м разстояние, а клиентите да са на отдалеченост от 1,5 м. Затварянето на същите тези заведения в 22,30 часа и така нататък, все едно часа има някакво значение за вируса. Панделките в учебните коридори за разминаването на учениците, макар че вирусът хвърчи на 6-8 м. И всевъзможни такива образци демонстрират единствено за какво е изгубено доверието в налагащите сходни ограничения. Те не са научни и медицински, а лобистки, политически и така нататък. 

Вместо да се работи най-вече с общопрактикуващите лекари,  

които са на първа линия, те бяха на цяло изключени. Само в София те са към 900 души, а в страната са близо 5000. Вместо да се заложи на тях, които си познават пациентите от години, то на първа линия бяха изкарани и натоварени с извънредно тежки отговорности 300-те души от РЗИ за цялата страна. Което при днешните статистики за болестта значи, че на един доктор от РЗИ се падат по 100 пациенти за деня и по още 1000 души от предните дни. Докато общопрактикуващите лекари правят напълно разнообразни неща, те се грижат, знаят кои са хронично болните им пациенти, по какъв начин ги лекуват, познават фамилиите им и така нататък А хората от РЗИ единствено могат да звънят по къщите и да глобяват.

Мерките са с някакъв уклон на полицейщина,

те нямат потвърден резултат на влияние. Маските, които се употребяват необятно - от плат и медицинските, нямат потвърден възпиращ резултат като тези с дихателите. Напълниха зала " Арена Армеец " със остарели дюшеци от 1970 година и впрочем неадекватности.

Идеята на нашия алианс е да се приказва умело и професионално за Ковид 19, както и за грипните епидемии, от които всяка година боледуват доста хора. Ще дискутираме ръководството на здравната система, за обмисляне на фрагментите, на клиничните пътеки и разпределението им, за състонието на лечебните заведения, за разпределението на финансовия запас, за достъпа до опазване на здравето на хронично болните и възрастните, за ролята на общопрактикуващите лекари и композицията на цялата здравна система. Защото парите отиват " нагоре " за високоспециализирано лекуване и интервенции, само че изпускаме " ниското " равнище в опазването на здравето, където хората нямат благоприятни условия. Сега приказваме за 80% безсимптомни инфектирани и там е парата на свирката, за идващите 15%, които не се нуждаят от хоспитализация, само че за 5% тежко заболели имат съществени усложнения да стигнат до интензивните отделения и да получат съответна здравна помощ. Аз не разбирам що за безпорядък е това, та близо 170 индивида да не могат да стигнат до 1200 кревати и никой да няма отговор за това безсрамие.

Аз не се опасявам и не обръщам внимание на обществения гнет

и съм сигурна, че страхът остава у този, който го генерира. От 20 години се занимавам с политика и съм наясно с номерата в калния политически терен. Няма с какво ново да ме впечатлят, имунизирана съм против завист и експанзия. Но постоянно ще не преставам да работя за разяснение на проблемите в опазването на здравето и повишение на равнището на здравна просвета у българите. Знаете ли, че съгласно едно изследване на Европейска комисия 75 на 100 от българите имат неприятна здравна просвета?!

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР